При акция в страната са задържани над 40 души за автокражби,

...
При акция в страната са задържани над 40 души за автокражби,
Коментари Харесай

Сарафов: Автокрадците разфасоват колата на най-дребни части за около четири часа

При акция в страната са задържани над 40 души за автокражби, сподели шефът на националното разследване Борислав Сарафов. Над 30 от тях управляват избрана група, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кражбите ставали главно през нощта от така наречен лимонки. После колите са били разфасовани за минути и продавани за елементи.

Акцията стартира рано тази заран.

Сарафов сподели, че кражбите стават сред среднощ и пет часа сутринта.

След това специфична бригада от 10 души разфасова колата на най-дребни елементи за към четири часа. После тези елементи отиват в автоморгите, магазините за елементи " втора ръка " или отпътуват за чужбина.

По-скъпите коли отпътуват през Турция за трети страни с подправени документи и подправени номера през канал, който работи от известно време.

Заместник основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев уточни, че са тествани десетки адреси, измежду които автокъщи и автоморги. В рамките на акцията са открити и две оповестени за търсене коли.

До този час са арестувани 45 лица. Във Варна има на-много задържани. Там са тествани 49 адреса, на които са открити и специфични заготовки, сподели Станев.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева уточни, че крадците на коли стават все " по-иновативни ". По думите ѝ за минути те съумяват да откраднат всяка кола.

Отключването е най-лесно за колите с беконтактно запалване .

Сигналът се прихваща от така наречен куфар, който разрешава самобитно клониране на сигнала от пет метра. Тези устройства дават опция даже през нощта, пред входната врата на жилището, да бъде прихванат сигнал.

Този способ идва от Германия, сподели Милева и уточни ,

че тази съвременна " кутийка " коства 60 000 лв.. Притежанието ѝ не е нелегално, изясни Сарафов. Престъпление е използването ѝ за кражба на автомобил.

Освен първокласни коли, към този момент се крадат и така наречен баничарки, изясни Сийка Милева.

Вече има и няколко случая на изнудвани водачи. В единия от тях автокрадците намират телефона на жертвата и ѝ оферират да върнат колата против пари. В други обстановки напряко търсят откуп. Така притежателят става вложител в незаконната скица, сподели представителят на основния прокурор.

За предходната година делата за обири на коли са със 120 повече от 2021 година

Освен модерните способи, крадците употребяват и обичайни модели за обири - стопират видеокамери и режат колите. Преди време е открита разфасована кола за 500 000 лв., а от нея беше останало единствено едно стъкло, уточни Сарафов.

Директорът на националната полиция Атанас Илков уточни, че най-вече обири става в София и Варна .

Откраднатите в столицата коли отпътуват за Перник, където става тяхното разфасоване. По данните на Министерство на вътрешните работи за предходната година има растеж в разкриваемостта на тези закононарушения с два %. 

В момента Министерство на вътрешните работи ревизира 40 коли, за които има подозрения, че са крадени.

Хората, които се занимават с превозването на колите, ги изнасят в Турция, а по-късно се връщат с рейс у нас.

Прокуратурата ще прави преценка кои каузи за обири на коли в страната да бъдат взети на специфичен доклад.

От Министерство на вътрешните работи споделиха, че има косвени данни в някои от случаите служители на реда да оказват помощ на крадците. Ако има минимални данни, тези хора незабавно са наказвани, сподели Илков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР